רגישות לקרינה

"רגישות לקרינה" או "אי סבילות לקרינה"

רגישות לקרינה היא מצב פיזיולוגי בו אדם מגיב, בצורה של הופעת תסמינים פיזיולוגים-בריאותיים, להימצאותו בסביבה בה קיימת קרינה אלקטרומגנטית בלתי-מייננת, בתדרי רדיו-סלולר-אלחוטי ובתדרים נמוכים של רשת החשמל. זמן התגובה משתנה מאדם לאדם ולא תמיד התסמינים מופיעים בפרק זמן קצר אחרי תחילת החשיפה, מה שמקשה על הזיהוי של התופעה אצל הרגישים וגם אצל המנסים לאבחן אותם. אחוז הרגישים לקרינה באוכלוסיה מוערך בעולם (נכון ל-2010) בין 10% ל-20%. רובם אינם מודעים לרגישותם לקרינה. רגישות לקרינה אינה מוכרת על ידי מערכת הבריאות בישראל ובעולם (נכון ל-2013). ארגון הבריאות העולמי מגדיר רגישות לקרינה כהופעה של תסמינים פיזיולוגיים כלליים אמיתיים, אך ללא קשר לחשיפה לקרינה. העולם המדעי חלוק בנוגע לרגישות לקרינה כאשר מחקרים שגויים (בגלל חוסר ידע של החוקרים בקרינה ובהשפעותיה ובגלל השפעות זרות) מצליחים לזרוע בילבול ודיסאינפורמציה רבה בנושא. רגישים לקרינה מוצאים עצמם מיעוט נרדף ומוכה ונאלצים להתמודד עם הכחשת הנזקים של החברה והמערכות הבריאותיות, בצד ההשפעות הפיזיולוגיות של הקרינה עליהם והדרה מהחברה המודרנית.

כואב לכם הראש לאחר שימוש בסלולרי או באלחוטי?

כאב ראש לאחר שימוש בסלולרי או בציוד אלחוטי (טלפונים, מחשבים וכו') או בכל חשיפה לקרינה הוא בדרך כלל הסימן הראשון לרגישות לקרינה. אצל רגישים לקרינה ברמה קלה, הכאב יופיע לאחר שימוש של כמה דקות בסלולרי או באלחוטי וייעלם, בדרך כלל, כמה דקות עד שעה לאחר הפסקת השימוש. אצל רגישים לקרינה ברמה בינונית, הכאב יופיע לאחר שניות אחדות של שימוש או חשיפה לקרינה וייעלם לאחר כמה שעות מסוף השימוש או סוף החשיפה, בדרך כלל לאחר שינה. אצל רגישים לקרינה ברמה קשה, הכאב יופיע מיידית בחשיפה לרמות קרינה נמוכות מאוד (שלפעמים לא ניתן בכלל למדוד) והכאב ייעלם לאחר כמה ימים מסיום החשיפה. רגישים לקרינה ברמה בינונית וקשה, בדרך כלל מושפעים גם מרמות קרינה נמוכות מאוד, הנובעות משימוש של אחרים בטלפונים סלולריים, טלפונים אלחוטיים, נתבים ומחשבים אלחוטיים וכן מחשיפה סביבתית לקרינה מאנטנות סלולריות, וציוד אלחוטי אחר.

תסמינים של רגישות לקרינה

כאבי ראש, קשיי נשימה, לחץ בחזה, דופק לא סדיר, בלבול, סחרחורות, בעיות שיווי משקל, בעיות זכרון, עייפות כרונית, קשיי שינה, כאבי פרקים, ירידה ביכולת מערכת החיסון, גירודים בעיניים, פריחות ובעיות עור, צלצולים באוזניים, דיכאון, מתח שרירים ועוד.

מה ניתן לעשות כאשר אתם רגישים לקרינה

מצבם של רגישים לקרינה יכול להשתפר באיטיות, אבל יכול גם להתדרדר במהירות לכן יש צורך לנקוט בפעולות שימנעו התדרדרות ויאפשרו שיפור, אפילו אם יהיה חלקי. צבירת ידע בנושא הקרינה (דע מה פוגע בך), לצד צמצום שימוש בציוד סלולרי ואלחוטי הינם הצעדים הראשונים אותם על רגיש לקרינה לבצע, ללא דיחוי. לאחר מכן, יש להשתדל לצמצם חשיפה לקרינה סביבתית מציוד אלחוטי ואנטנות סלולריות (שלא נובע משימוש אישי), על ידי התרחקות. מדידת קרינה עצמאית, בביתו ובמקום העבודה של רגיש לקרינה, על ידי שימוש במדי קרינה רגישים ומהירים היא הצעד הבא. מדי קרינה ביתיים הם בדרך כלל הרבה יותר מהירים ורגישים מהמדים בהם עושה שימוש המשרד להגנת הסביבה ולכן יתנו לרגיש לקרינה יותר מידע שימושי ורלוונטי, מאשר בדיקת קרינה על ידי מודד קרינה מוסמך. לאחר מדידת הקרינה יוכל הרגיש לצמצם עוד יותר את החשיפה שלו לקרינה סביבתית על ידי שימוש במיגון.

ניתן לסכם את המהלך ב-4 שלבים:

למידע של נושא הקרינה - דע מה פוגע בך

הפסקת שימוש אישי בציוד סלולרי ואלחוטי, מציאת תחליפים וצמצום חשיפה לקרינה סביבתית.

מדידת קרינה בבית ובעבודה על ידי שימוש במדי קרינה רגישים ומהירים

צמצום חשיפה נוספת לקרינה סביבתית על ידי שימוש במיגון קרינה (כאשר אין ברירה אחרת)

מידע נוסף על רגישות לקרינה ניתן לקרוא באתר "ללא קרינה בשבילך"

מידע נוסף על תוכנית ארבעת השלבים ניתן לקרוא באתר "ללא קרינה בשבילך"